Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts 

Ziet u erg op tegen een tandheelkundige behandeling? Dan bent u niet alleen. Angst voor pijn is de meest gehoorde reden. Maar het kan ook komen door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Waar de angst ook vandaan komt, wij nemen het zeer serieus.

Zonder angst naar de tandarts

Angst kan komen doordat u niet weet wat te kunt verwachten. Dat zal bij ons niet gebeuren. We stellen u op u gemak en vertellen rustig en helder wat we gaan doen. Bij ons weet u waar u aan toe bent. Wilt u iets tegen de pijn, dan kunnen we verdoven. Uiteraard in overleg!

Ervaring met angstige patiënten

U bent bij ons in goede handen. De behandelaars die bij ons werken houden goed rekening met u situatie. Daarnaast hebben ze ook veel ervaring met patiënten met angst. Schaam u niet en geef het aan bij de balie of de behandelaar dat u angstig bent. U kunt altijd bij ons terecht 

Pijnbestrijding

Het is belangrijk om te weten dat de tandheelkunde zich alsmaar verder ontwikkelt. Daardoor weten we ook steeds beter hoe we pijn kunnen vermijden. Wilt u graag pijnbestrijding, dan is dat geen probleem. Belangrijk om te weten: u bepaalt zelf of u wel of geen verdoving wil.

Wij doen ons uiterste best om uw bezoek aan Jouw Mondzorg zo prettig mogelijk te laten verlopen en zullen alle tijd voor u nemen! 

Tips bij angst

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos.

Een aantal tips om uw angst te verminderen:

  • Wat ook de oorzaak van uw angst is, zorg dat u zich prettig voelt in de praktijk. 
  • Als u bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met u behandelaar. De behandelaar is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
  • Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is om met een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling (als dit mogelijk is). 
  • Probeer eens of u baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als uw aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn. U kunt ook de afbeelding boven uw hoofd goed bestuderen en eventueel bepaalde items gaan tellen. 
  • Heeft u angst voor pijn? Sta er dan op dat u verdoofd wordt.
  • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts/behandelaar een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de behandelaar de behandeling kan onderbreken. Zo hebt u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.